Fibroadenom
Klinik olarak fibroadenomlar lastik kıvamlı, sınırları belirgin, yuvarlak ve ya lobüle, iyi huylu kitlelerdir. Ağrısızdırlar. Elle muayene edildiğinde çok hareketli oldukları görülür. Sıklıkla genç bayanlarda görülür. Bazen birden fazla olabilirler.
Ergenlikten hemen sonraki dönemde görülmeye başlar ve tüm üretkenlik çağı boyunca ortaya çıkabilir. Hastaların %20’sinde birden fazla, %10’unda her iki memede görülür.
Çoğunluğu 1-3 cm çapındadır. Zaman zaman genç bayanlarda büyük boyutlara ulaşabilirler. Bunlara dev yada jüvenil fibroadenomlar denir. Örneğin 15 yaşındaki bir genç kızda 10 cm.lik bir fibroadenom görülebilir.
Fibroadenom içindeki hücreler normal meme dokusundaki hücreler ile aynı olduğundan, fibroadenomlar vücutta salgılanan hormonlardan aynen meme dokusu gibi etkilenirler. Örneğin, gebelik dönemi ve sonrasında süt emzirme döneminde büyüyebilir, bu dönem geçtikten sonra küçülebilirler. Yine menapoz sonrası küçülme eğilimindedirler. Sadece östrojen içeren hormon alınımı fibroadenomlarda büyümeye sebeb olabilir. Doğum kontrol haplarının fibroadenomlar üzerine bir etkisi yoktur.
Memede fibroadenom varlığı, kişinin gelecekte meme kanseri olma riskini arttırmaz.
Genç bayanlarda, meme dokusu yoğun olduğu için, fibroadenomlar mamografide (eğer çekilmesi mutlaka gerekiyorsa) görülmeyebilir. Görülebilenlerde düzgün sınırlı lezyonlar şeklindedir. Yaşlı bayanlarda lezyon içinde kaba kireçlenmeler görülür. Tanıda kullanılan diğer görüntüleme yöntemi ultrasondur. Ultrason, genel olarak fibroadenomların kistlerden ayırımında kullanılır.
Tanıda muayene ve ultrason çoğunlukla yeterli olur. Gerektiğinde, iğne biyopsileri kullanılabilir. Tanıda şüphe bırakmayan, küçük boyutlu olan fibroadenomlar izlenebilir.
Kesin tedavisi cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Sıklıkla estetik kaygılar veya büyüdüğü için çıkarılırlar. Lokal anestezi altında çıkarılmaları en çok tercih edilen yöntemdir. Hastanın yaşı küçük, fibroadenom büyük ise genel anastezi kullanılabilir. Nüks etmezler. Nüks gözlenir ise, tanıda bazen karışabilen filloid tümörden şüphelenilmelidir.